Kaip išsirinkti audinį naujai patalynei?

Kaip išsirinkti audinį naujai patalynei?

Neabejotinai vienas svarbiausių dalykų, be kurio neįsivaizduojamas miegamasis – patalynė. Nuo jos priklauso ne tik estetinis aplinkos vaizdas, bet ir mūsų poilsio kokybė.

Renkantis patalynės komplektus stenkitės išlaikyti vientisą interjero stilių, atkreipkite dėmesį į dominuojančias spalvas, nepamirškite atkreipti dėmesį į medžiagą.

Medvilninis audinio pavadinimas turi labai plačią prasmę. Šiuo terminu apibūdinami plataus asortimento, nuo vidutinio iki sunkaus svorio medvilniniai audiniai, besiskiriantys apdaila ir panaudojimo sritimis. Medvilnė gerai sugeria drėgmę ir nesielektrina. Ji puikiai tinka gaminiams, kurie tiesiogiai liečiasi su žmogaus oda, kadangi leidžia i kūnui kvėpuot ir tuo pačiu apsaugo jį nuo perkaitimo.

Medvilninis audinys yra labai tvirtas, sunkiai plyšta. Trūkumas – itin glamžosi. Veikiant tiesioginiams saulės spinduliams medvilninis audinys pagelsta ir palaipsniui pradeda dūlėti. Drėgmė ir užterštas oras pagreitina šį procesą. Medvilniniai audiniai lengvai skalbiamiami, lengvai pašalinami nešvarumai ir dėmės.

Šis pluoštas atsparus aukštai lyginimo temperatūrai. Balti audiniai gali būti skalbiami 95, o spalvotus patariama skalbti ne aukštesnėje nei 60° temperatūroje, o labai tamsių spalvų - ne aukštesnės kaip 40 laipsnių temperatūros vandenyje. Lyginti žemesnėje kaip 150° C.

Šiltame vandenyje skalbiami audiniai, neapdoroti specialiomis priemonėmis, traukiasi. Balti audiniai gali būti balinami priemonėmis, iš kurių išsiskiria chloras, gali būti sausai valomi visais įprastais valikliais, tačiau tai mažina pluošto ilgaamžiškumą.

Drobė - drobinio pynimo medvilninis audinys. Iš jo pasiūta patalynė tarnaus ilgai. Siuviniai iš drobės stiprūs, gerai sugeria drėgmę, higieniški, laidūs šilumai, dailūs ir lengvai skalbiami, tarnaus ilgai, tačiau glamžūs ir sunkiai drapiruojami.

Satinas - labai tankus ir švelnus ilgapluoštės šukuotinės medvilnės audinys, blizgesiu primenantis šilką. Lėčiau dyla, gerai išsaugo spalvą. Šis audinys lengviau lyginasi, tad nemėgstantiems lyginti geriau rinktis satino patalynę. Tradicinis satinas yra 100% medvilninis audinys, bet rinkoje gali būti ir su poliesterinio pluošto priedu. Toks audinys yra stipresnis, bet blogiau sugeria drėgmę.

Trikotažas – lengvai krintantis, taip pat minkštas, gerai apgaubia, nesiglamžo. Minusas – patalynė iš šios medžiagos gali atrodyti šiek tiek netvarkingai, greitai išsitampo. Trikotažas puikus pasirinkimas naudojant paklodę su guma tokia paklodė priglunda prie čiužinio, tvarkingai jį apgaubia.

PATARIMAS!

Tam kad patalynės spalvos išliktų sodrios ilgą laiką pirmą kartą skalbiant kartu su milteliais įpilkite šiek tiek acto. Rūgštis stabilizuos spalvas ir jos ilgai jus džiugins išlikdamos ryškios ir patrauklios. Šį patarimą galite naudoti ir drabužių spalvų išsaugojimui.

RELATED ARTICLES