Satinas: kaip atskirti medvilnę nuo sintetikos

Satinas: kaip atskirti medvilnę nuo sintetikos

Dažniausiai patalynės gamybai naudojama medžiaga - medvilnė. Skirtingai ją išaudus sukuriami skirtingi audiniai. Vienas jų - plačiai žinomas satinas. Kokios jo rūšys ir kaip atskirti tikrą satiną nuo klastotės?

Plačiaja prasme, satinas - ilgapluoštės šukuotinės medvilnės audinys, pasižymintis švelnumu ir medžiagos tankumu. Satininė patalynė mažiau glamžosi, lengviau lyginasi, lėtai dyla ir gerai išsaugo spalvą.

Tradicinis satinas yra 100% medvilnės audinys, tačiau prekyboje galima rasti ir audinių, maišytų su poliesterinio pluošto priedu. Tokia patalynė yra ženkliai pigesnė, dažnai ant pakuotės rašoma, jog tai taip pat yra 100% medvilnė, tačiau neapsigaukite - toks audinys blogiau sugeria drėgmę, skalbiant ant medžiagos paviršiaus gali susidaryti kamuoliukai.

Tad pirkdami naują patalynės kompletą, nesusigundykite itin maža kaina, nes galite apsigauti.

Damastas - aukščiausia satino rūsis. Tai panašiai kaip atlasas blizgantis prabangus audinys iš labai plonų verpalų. Jis išaustas žakardo technologija (kaitaliojant matmenų pynimą atauduose sukuriami masyvūs reljefiniai raštai). Dažniausiai raštai tokios pačios spalvos kaip fonas, bet gali būti ir išausti iš skirtingų spalvų siūlų. Tokie komplektai laikomi itin prabangiais.

Kaip atskirti 100% medvilnės audinį nuo klastotės?

Įsigijote satininį patalynės komplektą, bet nežinote, ar jis originalus? Pirmas originalumo rodiklis - kaina. Net jei ant pakuotės tvirtinama, jog nusipirkote 100% medvilnės gaminį, itin maža kaina gali sufleruoti, jog jus apgavo. Bet yra ir daugiau būdų tai patikrinti.

Visų pirma, atkreipkite dėmesį, kaip jaučiatės miegodami naujuose pataluose. Sintetinis satinas - blizgus, slidus, ne toks malonus prie kūno ir gali elektrintis. Taip pat toks audinys yra mažai pralaidus orui, tad miegodami galite pradėti prakaituoti. 

Kitam tikrinimo būdui jums prireiks:

- Žiebtuvėlio, degtukų ar degančios žvakės;

- Iš patalynės komplekto išpešto siūlo.

Norėdami atskirti medvilnę nuo sintetikos, paprasčiausiai pamėginkite padegti siūlą iš audinio. Jei siūlas medvilninis, jis užsidegs panašiai, kaip popierius. Jei sintetinis - ims lydytis, panašiai, kaip plastmasė. Apie siūlo sudėtį pasufleruoti gali ir kvapas deginant.

RELATED ARTICLES